HIŠICE ZA OTROKE V BURUNDIJU

Po dvanajstih letih hude državljanske vojne med Hutujci in Tutsiji se številne družine vračajo v svoje vasi. Mnogi med njimi nimajo ničesar. Njihov dom je uničen, pestita jih pomanjkanje hrane in slaba odpornost proti boleznim.

Kako družina pride do hiše?

Proces izbiranje

Na področju, kjer naj bi se hiša zgradila, določijo izvršilni odbor, ki izbere tisto družino v okolici, ki najbolj potrebuje hišo, pri tem pa imajo prednost:

  • družine beguncev,
  • osebe, razseljene znotraj države
  • najbolj ranljivi člani družbe: vdove, otroci brez odraslih skrbnikov, starejši, invalidi itd.

Proces gradnje

Hiše so zgrajene iz opek, ki jih proizvajajo družine v vasi. Opeke sušijo na soncu ali pečejo v skupni peči. Družina pomaga pri gradnji, kar utrjuje občutek, da je hiša njihova. Hiša je zgrajena v tradicionalnem, stabilnem gradbenem slogu iz lokalno proizvedenih opek, streha pa je pločevinasta. Okna in vrata so ločno izdelana. V hiši so trije prostori: dve sobi in kuhinjsko-bivalni del.

Poleg hiše dobi družina še potrebščine za otroke in poljedelski paket z 10 kilogrami semen, poljedelskim orodjem ter nekaj sadnimi drevesi. S tem lahko postane družina samostojna in neodvisna od zunanje pomoči. Na ta način ima družina hrano na mizi dan za dnem.

Zabava ob vselitvi

Ko je hiša zgrajena, tega ne proslavljajo samo družinski člani in njihovi sovaščani: družino in hišo fotografiramo, naredimo z njimi intervju in vam pošljemo njihov pozdrav. Cilj Adre Slovenija je postaviti 200 hišk, pri tem pa nismo sami – smo namreč del humanitarne organizacije, ki je razširjanja po vsem svetu, pri tem projektu pa sodelujemo z lokalnim partnerjem Adra Burundi, ki s pomočjo donatorjev v zadnjih štirih letih pomagala že 6.000 družinam zgraditi nov dom. Vsaj 10.000 družin pa še čaka …

Zgodba prejemnice hiše

Julienne Bamporubusa je mama samohranilka. Ima sedem otrok, ki so stari od sedem do triindvajset let. Ne zna brati in pisati.

Juliennina družina je devet let živela v begunskem taborišču v Tanzaniji. Ko so se vrnili, niso imeli zemlje niti hiše, kjer bi lahko živeli. Poiskali so majhen košček zemlje, ki so ga s težavo obdelovali. Mož jo je zapustil, ker ni želela prodati zemljišča in ni zmogel kupiti šolskih uniform za otroke.

V času našega obiska, je bila najstarejša hči zbolela, vendar je niso mogli poslati k zdravniku, ker niso imeli denarja, niti zdravstvenega zavarovanja.

Podarite novo življenje

Povrnite dostojanstvo burundijski družini! To je enostavno, a ima ogromen vpliv. Je poceni, a vendar dragoceno. Sami ali skupaj s prijatelji, družinskimi člani ali sosedi zberite 570 €. Predani sodelavci priznane mednarodne humanitarne organizacije Adra bodo poskrbeli, da bi s temi sredstvi še ena burundijska družina zgradila nov dom, novo življenje, in ne bo več odvisna od pomoči drugih.

Nov dom družini pomeni:

  • priložnost za nov zečtek
  • varno in zdravo okolje, še posebej za otroke,
  • neodvisnost, saj sami pridelujejo sadje in zelenjavo,
  • boljši vsakdan in višjo kakovost življenja.
KUPTE HIŠO V BURUNDIJU in jo podarite družini beguncev, ki se je vrnila domov. S samo 570 € lahko pomagate družini zgraditi ne le hišo, ampak novo življenje.

SREDSTVA ZA IZGRADNJO HIŠE LAHKO POSREDUJETE NA:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, 

Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 6100 0000 5437 488

BIC: HDELSI22

KODA NAMENA:  CHAR

NAMEN: Donacija BURUNDI